Concept-X: převrat v odvětví stavebních strojů

Concept-X: převrat v odvětví stavebních strojů

S využitím digitálních technologií se značka Doosan snaží o převrat v odvětví stavebních strojů, jehož cílem je vytvořit udržitelné hodnoty pro zákazníky prostřednictvím digitální transformace podnikání. Realizuje proto projekt Concept-X, jenž představuje vizi budoucího staveniště s integrovanou informační a komunikační technologií a umělou inteligencí.

Concept-X

Přináší efektivní řešení založené na využití technologií optimalizovaných pro staveniště, jako jsou automatizované úkoly monitoringu staveniště pomocí dronů, bezpilotní řízení a dálkové ovládání založené na 5G komunikaci. Jeho hlavním cílem je zvýšení produktivity a snížení nákladů i rizik díky přesné a rychlé práci na staveništi.

X-Center

Jádrem Conceptu-X je řídící systém X-Center, který uživateli umožňuje vzdálenou kontrolu strojů na staveništi. Terén lokality je monitorován pomocí dronů a z těchto údajů je následně vytvořen 3D model, na jehož základě lze plánovat jednotlivé pracovních operace. Data shromážděná z různých míst jsou dále analyzována za účelem řízení strojů bez zásahu obsluhy a řízení strojů integrovaným způsobem. Kromě toho systém X-Center uživateli umožňuje monitorovat a diagnostikovat data stroje na dálku pro efektivní kontrolu zemních prací, plánování trasy jízdy, monitoring pracovního prostoru či vzdálenou diagnostiku strojů.

Autonomní řešení

Díky příjmu analyzovaných dat z řídícího systému X-Center mohou stroje s bezobslužným automatizovaným řešením pracovat přesně a rychle. Například bezpilotní rypadlo implementované společností Doosan má rozpoznávací, odhadovací a kontrolní systém. Prostřednictvím senzorů instalovaných na stroji tak rozpoznává okolní prostředí a provádí vyhodnocování pracovních sekvencí, trajektorii jednotlivých operací a trasy jízdy. Díky řídicímu systému, který zabraňuje kolizi a převrácení, navíc provádí práci bezpečně a přesně.

Bezpilotní kolový nakladač má v zásadě stejný systém jako bezpilotní rypadlo, kromě toho vytváří a implementuje optimální pracovní plány autonomně prostřednictvím vzdálené kontroly stroje a přenosu provozního stavu a informací o pracovní zátěži.

Prognostika a management zdraví (PHM)

Na staveništi, kde se řízení vozového parku v budoucnu stane samozřejmostí, znamená neočekávané selhání stroje významné ekonomické ztráty a rizika. Technologie PHM stroji umožňuje předem diagnostikovat vlastní stav a včas upozornit uživatele na možné selhání, takže práce může být prováděna bez prostojů. Bezpilotní vybavení implementované PHM může prostřednictvím autodiagnostiky a monitorování prováděného v reálném čase komplexně sledovat svůj vlastní stav detekováním a analýzou opotřebení hlavních částí a funkcí. PHM předpovídá zbývající životnost prostřednictvím kontroly historie změn stavu každé části i celkového stavu, čímž předem vyhodnocuje rizikové faktory.



Zpět
Nastavení soukromí a cookies

Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy.

Více informací a nastavení